Bij vloerkoeling gebruik je je vloerverwarming niet om je woning te verwarmen, maar om die te koelen. Daar wilt u zomers goed gebruik van kunnen maken en daar kan de juiste vloer bij helpen. We bespreken hier welke gietvloeren geschikt zijn voor vloerkoeling. We zullen de verschillende soorten gietvloeren en hun voor- en nadelen behandelen. Vervolgens leggen we ook uit hoe we vloerkoelingssystemen aanleggen en hoeveel onderhoud u kunt verwachten.
Condens door vloerkoeling
U heeft het vast wel eens meegemaakt, u haalt op een warme dag een fles koud drinken uit de ijskast. Na uw glas volgeschonken te hebben beslaat de buitenkant van het glas met. Dit laagje vocht is condens en dit kan ook bij uw vloer gebeuren. Condensvorming op de vloer ontstaat wanneer het vloeroppervlak veel kouder is dan de temperatuur in de ruimte. Dit kan gebeuren als de watertemperatuur van de vloerkoeling te laag is. De kans op condens door vloerkoeling neemt toe naarmate de luchtvochtigheid in de ruimte hoger is. Gietvloeren zijn vochtbestendig en hebben (anders dan hout) geen last van condensvorming.
Polyurethaan gietvloeren
Polyurethaan gietvloeren zijn elastische, naadloze vloeren die uitermate geschikt zijn voor vloerverwarming en -koeling. Ze hebben een aantal voordelen, waaronder:
- Uitstekende warmtegeleiding: polyurethaan gietvloeren geleiden temperatuur zeer goed, waardoor ze ideaal zijn voor vloerkoeling en -verwarming.
- Comfortabel: dankzij hun elasticiteit zijn polyurethaan gietvloeren comfortabel om op te lopen en te staan.
- Geluiddempend: de elastische eigenschappen zorgen ook voor een goede geluiddemping, wat bijdraagt aan een rustige woon- of werkomgeving.
- Bestendig: PU gietvloeren zijn bestand tegen stof, vocht en vlekken, waardoor ze een lange levensduur hebben.
Epoxy gietvloeren
Epoxy gietvloeren zijn harde, naadloze vloeren die voornamelijk geschikt zijn voor industriële en commerciële ruimtes. Hoewel ze enkele voordelen bieden, zoals hoge mechanische en chemische bestendigheid, zijn deze soort gietvloeren niet de beste keuze voor vloerkoeling. De redenen hiervoor zijn:
- Minder warmtegeleiding: epoxy gietvloeren geleiden temperatuur minder goed dan polyurethaan gietvloeren, waardoor ze minder geschikt zijn voor vloerkoeling.
- Minder comfortabel: door hun hardheid zijn epoxy gietvloeren minder comfortabel om op te lopen en te staan dan polyurethaan gietvloeren.
Cementgebonden gietvloeren
Cementgebonden gietvloeren, zoals woonbeton, zijn naadloze vloeren die op betonvloeren lijken met hun robuuste en moderne uitstraling. Ze zijn geschikt voor vloerkoeling, maar het is belangrijk om rekening te houden met de volgende punten:
- Warmtegeleiding: cementgebonden gietvloeren hebben een goede warmtegeleiding, maar ze zijn minder efficiënt in warmteoverdracht dan polyurethaan gietvloeren.
- Comfort: cementgebonden gietvloeren zijn door hun hardere oppervlak minder comfortabel dan polyurethaan gietvloeren, maar bieden meer comfort dan epoxy gietvloeren.
- Vochtbestendigheid: cementgebonden gietvloeren zijn door de kunsthars topcoat vochtbestendig, wat een voordeel is bij vloerkoelingssystemen.
De beste vloer voor vloerkoeling
Wanneer we de verschillende soorten gietvloeren vergelijken op basis van hun geschiktheid voor vloerkoeling, blijkt dat polyurethaan gietvloeren de beste keuze zijn. Ze bieden uitstekende warmtegeleiding, comfort en geluiddemping. Cementgebonden gietvloeren kunnen ook een goede optie zijn, maar ze presteren over het algemeen minder goed dan polyurethaan gietvloeren. Epoxy gietvloeren zijn niet aanbevolen voor vloerkoeling vanwege hun beperkte temperatuuroverdracht en comfort.
Installatie en onderhoud
Bij de installatie van een gietvloer met vloerkoeling is het belangrijk om rekening te houden met enkele zaken. Allereerst is een goede voorbereiding van de ondergrond nodig. Als we een gietvoer met vloerverkoeling bij u aanleggen zorgen we voor een vlakke, droge en schone ondergrond voordat we de gietvloer aanbrengen. Oneffenheden en vocht kunnen namelijk leiden tot problemen met de hechting en de werking van het vloerkoelingssysteem. Daarnaast is de dikte van de gietvloer van belang. Een dunnere gietvloer zorgt voor een betere geleiding van zowel warm als koude temperaturen en dus ook voor een snellere reactietijd van het vloerkoelingssysteem. Overleg met onze vloerspecialist over de ideale dikte voor uw situatie. Als laatste is het goed om te weten waar u rekening mee moet houden als het om onderhoud gaat. Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van uw gietvloer en vloerkoelingssysteem. Ons advies is om uw vloer regelmatig te reinigen met geschikte (milde) reinigingsmiddelen en daarnaast periodieke controles uit te voeren het vloerkoelingssysteem.
Advies van Coatingvloer.nl
Polyurethaan gietvloeren de beste keuze voor vloerkoeling vanwege hun uitstekende warmtegeleiding, comfort en geluiddemping. Toch zijn er nog meer opties waar u uit kunt kiezen, want ook smaak en woonstijl spelen een grote rol bij de keuze voor een soort gietvloer. Door de juiste installatie en onderhoud kunt u genieten van een aangenaam binnenklimaat en een duurzame, stijlvolle gietvloer. Wilt u meer weten of advies over de welke vloer u bij vloerkoeling kunt kiezen? Neem contact op.
Veelgestelde vragen
Welke vloer bij vloerkoeling
Vloeren die bestand zijn tegen vocht zijn het meest geschikt in combinatie met vloerverwarming die ook kan koelen. Als u voor een houten vloer kiest, moet u erg voorzichtig zijn en de maximale en minimale temperaturen goed afstellen. Bij gietvloeren hoeft u zich hier geen zorgen over te maken.