Het nut van plinten
Plinten, de mogelijkheden lopen bijna net zo uiteen als het vloerenaanbod. Van vloerplinten en muurplinten, tot lage en hoge plinten in allerlei kleuren. Oorspronkelijk dienen plinten twee praktische doelen. Allereerst zijn ze bedoeld om de aansluiting tussen de vloer en de muur weg te werken. Het tweede doel is muurbescherming. Plinten beschermen de muur tegen beschadiging door stoten en opspattend vuil. Daarom is ook de combinatie plinten gietvloer een handige toevoeging aan uw interieur, dubbel makkelijk schoonmaken.
Decoratieve muurplinten bij een gietvloer
Als u een mooie nieuwe vloer laat aanleggen wilt u dat het plaatje compleet is. Muurplinten zijn een uitstekende manier om vloer en muur met elkaar te verbinden. Wilt u bijvoorbeeld in een ruimte met een hoog plafond meer nadruk op de mooi afgewerkte vloer leggen? Dat effect bereikt u door hoge witte plinten aan het interieur toe te voegen. Op die manier worden de ogen bij binnenkomst direct naar de gietvloer getrokken. Mooie muurplinten in dezelfde kleur als de wand of een andere kleuren zijn een leuke manier om een eigen draai aan het interieur te geven.
Gietvloer zonder plinten
Een plintloze gietvloer is ook een uitstekende optie wanneer u een vloer zonder plinten mooier vindt, of als het geld u gewoonweg niet tegen de plinten klotst. Ook deze interieur designer koos een plintloze gietvloer, met een verbluffend resultaat. Met hun volledig egale oppervlak sluit een gietvloer ook naadloos aan bij de muren. Anders dan bij hout is het dus onnodig om de onvolmaakte randen langs de muren weg te stoppen onder een vloerplint.
Huis zonder plinten
Rolstoelvriendelijk huis zonder drempels
Verhuizen vanwege uw rolstoel is vaak niet nodig, omdat er veel aanpassing mogelijk zijn waardoor uw huis weer een fijn thuis wordt. Door uw gietvloer door te trekken naar alle ruimtes in huis maakt u drempels overbodig. De keuze of u wel of geen plinten laat toevoegen aan de gietvloer staat daarna nog open, omdat plinten meestal geen obstakel voeren voor rolstoelgebruik in huis.
Soorten plinten gietvloer
Bij een nieuwe vloer horen nieuwe plinten, tenminste, als u niet voor een plintloos interieur kiest. Ook bij gietvloeren is de keuze in soorten plinten reuze. Zo’n naadloos vloeroppervlak staat u toe allerlei verschillende stijlen te kiezen. Van MDF, houten en holle plinten tot aluminium voor industriële keukens. Ook met de hoogte en kleur van de plint kunt u nog flink variëren. Een greep uit de mogelijkheden:
- Ingewerkte plinten: bij een ingewerkte plint maakt men een uitsparing in het stucwerk, daarin komt de plint. De plint komt door de uitsparing verborgen in de muur te zitten, waardoor het lijkt alsof er geen plint is.
- Aluminium plinten: deze soort plinten vindt u onder andere met poedercoating en in RVS en zijn zeer makkelijk schoon te maken. Bovendien zijn aluminium plinten haast onverwoestbaar, waardoor ze het langste meegaan.
- Holle plinten: vrijwel iedere soort plintmateriaal kent ook een holle variant. Holle plinten zijn ideaal om bedrading en storende kabeltjes weg te werken.
- MDF plinten: deze plinten van geperst plaatmateriaal bestaan uit fijne houten vezels en zijn een betaalbare vervanger van houten plinten. Het voordeel van MDF is dat de hoeveelheid vormen, hoogtes en kleuren enorm is en daardoor vindt u altijd een perfect passende MDF plint voor uw interieur.
- Houten plinten: klassiek hout, het materiaal waar men al erg lang plinten van maakt. Ongeverfd hout heeft een warme uitstraling en gaat bij goed onderhoud lang mee. Ook gietvloeren combineren uitstekend met hout.
Hoge of lage plinten gietvloer?
Hoge plinten, lage plinten. Wanneer kiest u nou voor een hoge plint en wat voor effect geeft een lage plint aan uw kamer? Hoge plinten beschermen uw muur beter tegen beschadigingen door stoten, krassen en vuil. Naast deze praktische kwaliteit is de hoge plint ook geliefd omdat het een chique uitstraling geeft, maar let er wel op dat de hoogte van uw plint wel in verhouding staat met de muurhoogte. Hoge plinten laten een ruimte namelijk wat compacter ogen en dat is bij lagere plafonds eigenlijk niet wenselijk. Lage plinten hebben het tegenovergestelde effect en geven een ruimtelijk effect. Maar bij zeer hoge wanden kunnen dunne streepjes plint juist wegvallen en geen effect meer opleveren. Kijk dus goed naar de hoogte van de muur en bedenk het gewenste stijleffect dat u wilt neerzetten met de plinten gietvloer.
Welke kleur plinten?
Naast materiaal en hoogte is er ook veel mogelijk qua kleur van uw plinten. Niet alleen in het aantal kleuren, maar ook in een matchende of afwijkende kleur. Bij houten vloeren kiest men er vaak voor om de plintkleur bij de vloer te laten aansluiten. Een tweede mogelijkheid is de plinten in dezelfde kleur als de wanden aan te brengen. Mogelijkheid drie is een plintkleur die afwijkt van zowel de vloer als de wand. Een bekend voorbeeld van deze laatste optie is de witte plint bij een gekleurde wand en vloer. Zo kunt u met witte plinten voor een leuk en opvallend contrast zorgen. Bovendien zijn witte gietvloer plinten een veilige en tijdloze keuze. Gaat u voor witte plinten, zwarte plinten of gecamoufleerde plinten in de kleur van uw gietvloer of wand? U bepaalt zelf wat de beste plinten gietvloer combinatie is voor uw kamer.
Plinten aanbrengen bij een gietvloer
Pas aan het einde van het project, na het gieten en drogen van uw vloer, brengen we plinten aan. De laatste laag van uw gietvloer moet volledig uitgehard zijn voor de plinten geplaatst mogen worden. Het mooiste resultaat bereikt u als u ook zorgt dat ook de muren helemaal afgewerkt zijn, voorzien van stucwerk, behang of muurverf, voor de plinten ertegenaan komen. De randjes van het behang vallen mooi weg onder plinten gietvloer en zo voorkomt u dat er verfspetters op de plinten vallen.
Benieuwd hoe we onze Blending Nature gietvloer bij u thuis aanbrengen? Lees meer over het plaatsen van deze duurzame gietvloer