Bent u op zoek naar een nieuwe vloer voor in uw woning, maar twijfelt u of een gietvloer op uw wensen aansluit? Het is bij het kiezen van een nieuwe vloer altijd goed om zowel de voor- als de nadelen van de vloer goed in beeld te hebben. Wij van Coatingvloer.nl ontwikkelen en leggen gietvloeren sinds 2009.
We zien veel voordelen van een gietvloer, maar er zijn ook nadelen. Wilt u weten of een gietvloer voor u geschikt is? Dan helpen we u op deze pagina om een weloverwogen keuze te maken. Lees hier de belangrijkste gietvloer-nadelen.
1. Gietvloeren zijn niet krasvast
Een gietvloer is een sterke en duurzame vloer die tegen een stootje kan. De gietvloeren voor in woningen zijn licht flexibel en voelen daardoor comfortabel aan. Maar deze vloeren kunnen wel degelijk krassen krijgen als u deze niet goed genoeg beschermt, net zoals dat het geval is bij een houten vloer of een vloer van linoleum. U voorkomt krassen door uw meubelen te voorzien van hoge kwaliteit viltjes, niet met naaldhakken over de vloer te lopen, leefhoeken te voorzien van tapijt en uw werkplek van een bureaustoelmat.
U voorkomt krassen op uw gietvloer als volgt:
- Plaats (hoge kwaliteit) viltjes onder de poten van uw meubelen
- Vermijd zand op de vloer en kies een goede schoonloopmat
- Houdt uw vloer vrij van rubber of van producten die een chemische reactie kunnen aangaan
- Leg een mat onder uw bureaustoel(en)
Heeft u echt een hekel aan krassen? Dan kunt u beter kiezen voor een Betonlook, Blending Nature of BIO Lavasteen. Bij een vloer in 1 kleur vallen krassen meer op.
2. Een gietvloer is een relatief dure vloer
Als we alle vloerprijzen bij elkaar verzamelen, dan is een gietvloer een relatief dure vloer. Een gietvloer vraagt dan ook om meer voorbereiding, zoals het prepareren van de ondervloer en het egaliseren van het oppervlak. Daarnaast bestaat een gietvloer uit meerdere lagen die op een ambachtelijke wijze worden aangebracht. Dit kost meer tijd dan bijvoorbeeld het leggen van een tegelvloer of laminaatvloer, wat van invloed is op de prijs.
De kosten zijn één van de bekendste nadelen van een gietvloer. Daar staat tegenover dat de levensduur ook langer is dan die van de meeste andere vloeren. Op de lange termijn verschillen de kosten van een gietvloer niet bijzonder veel van andere vloeren, die voor minder geld geplaatst worden, maar ook sneller aan vervanging toe zijn.
Voor ieder type vloer geldt: goedkoop is duurkoop. Kiest u voor een professionele gietvloerlegger, dan betaalt u wat meer, maar gaat uw gietvloer ook langer mee.
3. Een gietvloer moet drogen
Elk type gietvloer bestaat uit meerdere lagen die volledig moeten indrogen. Het drogen duurt enkele dagen tot een week, afhankelijk van laagdikte en het aantal lagen. Zit er grote tijdsdruk op het leggen van de vloer? Dan is dit één van de grootste gietvloer-nadelen.
Die droogtijd is wel nodig om een gegoten vloer vlak te krijgen. Met sneller drogende stoffen wordt de kans op oneffenheden groter. Wat dat betreft is geduld ook bij een gietvloer een schone zaak. Het is praktisch onmogelijk om hetzelfde strakke eindresultaat te krijgen met andere vloersoorten.
4. Het duurt meerdere dagen voordat een gietvloer is aangebracht
Een gietvloer wordt op ambachtelijke wijze met de hand aangebracht. En elk type gietvloer bestaat uit meerdere lagen die volledig moeten indrogen. Hierdoor duurt het gehele proces ongeveer een week, zelfs nog langer bij bepaalde typen gietvloeren.
5. Zelf een gietvloer leggen is lastig
Het aanbrengen van een gietvloer is niet eenvoudig. Dit is een groot nadeel van een gietvloer voor doe-het-zelvers. U heeft kennis nodig van veel verschillende producten en een vloer gieten is tijdrovend en precies werk. De kans op fouten en een teleurstellend eindresultaat is groot.
De belangrijkste voordelen van een gietvloer
De nadelen van een gietvloer zijn nu duidelijk. Die wegen, volgens ons, niet zwaarder dan de voordelen. Een gietvloer is een duurzame vloer die geschikt is voor woningen en bedrijfspanden. De vloer is waterdicht en eenvoudig schoon te maken. Doordat er geen kieren of gaten in de vloer zitten, kan vuil zich niet ophopen. Dat is prettig voor mensen met allergieën en noodzakelijk voor ruimtes waarin steriel gewerkt moet worden.
Lees u goed in over de voor- en nadelen van elk type woningvloer. We hebben in onze blog de voordelen van een gietvloer op een rij gezet: voordelen van een gietvloer. Besluit u voor een gietvloer te gaan, laat u dan goed informeren door uw leverancier. Een professionele gietvloerenlegger nodigt u altijd uit in een showroom, waar al uw vragen beantwoord worden.
Maak een weloverwogen keuze
Lees u goed in over de voor- en nadelen van elk type woningvloer. Besluit u voor een gietvloer te gaan, laat u dan goed informeren door uw leverancier. Een professionele gietvloerenlegger nodigt u te allen tijde uit in een showroom, waar al uw vragen beantwoord worden.