Gietvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, met als basis kunststof (vaak epoxy of PU), plantaardige oliën of cement. Het type gietvloer materiaal zorgt ook voor verschil in het uiterlijk en de kenmerken. De exacte materiaalsoort(en) verschillen per gietvloertype. We lichten hier de verschillende materialen en hun belangrijkste eigenschappen toe.
Plantaardige gietvloer materialen
De toenemende vraag naar duurzame alternatieven heeft ook voor een positieve verschuiving in gietvloer materialen gezorgd. Gietvloeren kunnen nu ook met een natuurlijke basis, gewonnen uit plantaardige oliën, worden gemaakt. Een van de wonderoliën waar we bij Coatingvloer groene vloeren maken is de olie van de Wonderboom (Ricinus Communis). Naast het fijne hernieuwbare karakter van dit materiaal, is het ook nog eens recyclebaar. We zetten deze wonderolie in om de Blending Nature gietvloer te maken.
Wat voor materiaal is polyurethaan?
Polyurethaan, ook wel bekend onder de afkorting PU, is een kunststof waar we comfortabele gietvloeren van maken. Polyurethaan is een rubberachtige, enigszins flexibele kunststof, waardoor vloeren van dit materiaal aangenaam aanvoelen onder uw voeten. Het is dus een ideaal gietvloer materiaal voor in de woonkamer, hal en slaapkamer. Wist u dat u dit materiaal op nog veel meer plaatsen tegen kunt komen? Men gebruikt PU bijvoorbeeld ook voor matrassen, schoenzolen en zelf in de koelkast.
Epoxy als gietvloer materiaal
Een ander type grondstof is epoxy. Meestal komt epoxy gietvloeren tegen in industriële omgevingen, zoals fabriekshallen of garages. In principe is epoxy een restproduct, het ontstaat bij het verwerken van aardolie. Epoxy bestaat voor het verwerken uit twee componenten, waar een bindmiddel bij zit. Na het samenvoegen en aanbrengen hardt de epoxy uit tot een ultraharde gietvloer. Daardoor is epoxy bestand tegen zware belasting.
Cement en beton
Naast alle bio- en kunstharsen zijn er ook gietvloeren op basis van cement of beton. Deze vloeren bestaan hoofdzakelijk uit cement, zand en water. Bij het afwerken van bijvoorbeeld woonbeton krijgt de cementbasis ook nog een sterke coating. Waarom doen we dat? Deze coating is vochtwerend, waardoor de vloer minder gevoelig is voor vlekken en de invloed van vocht en vuil. Ook betonvloeren zijn hard en sterk, toch valt de keuze voor woonvloeren ook regelmatig op dit type vloer. Het materiaal levert namelijk echt een prachtvloer op, met een robuust en stoer karakter.
Kleur toevoegen aan gietvloer materiaal?
Iedere soort gietvloer materiaal kan geheel gepersonaliseerd worden qua kleur. Dit doen we met behulp van natuurlijke kleurpigmenten die we aan het materiaal toevoegen. Voor vloeren op basis van kunsthars is het kleuraanbod zo uitgebreid dat we zelfs alle RAL- en NCS-kleuren beschikbaar hebben.
Meer weten?
We vertellen u graag meer over gietvloertypes en de bijbehorende materialen. Bent u allergisch voor een specifieke grondstof? We nemen alle grondstoffen voor de gietvloer met u door, zodat u zeker kunt zijn van een gezond en veilig thuis. Ook als u meer wil weten over de toepassing van gietvloer in ruimtes zoals de badkamer of op het terras, kunt u advies inwinnen bij onze specialist.