Bent u bezig met een nieuwbouw-of renovatieproject en denkt u na over de vloer? Dan is het goed om te bepalen welke werkzaamheden u zelf gaat doen en welke u uitbesteedt. Kliklaminaat leggen is voor de meeste klussers goed te doen, maar kun je zelf een betonvloer storten? Het antwoord is: ja, dat kan, als u de juiste middelen heeft. Maar let op: zelf beton storten kent ook risico’s!
Een betonvloer zelf storten
Bij Coatingvloer.nl vinden we een betonvloer storten altijd een mooi project. Er is wat ons betreft geen beter gevoel dan de eerste stappen op een superstrakke vloer, waarvan we weten dat die jarenlang meegaat.
Dat u zelf een betonvloer wilt storten snappen we dus wel. Soms is het een kwestie van kosten besparen. Of u houdt graag zelf de touwtjes in handen. Wat uw reden ook is: een betonvloer storten kunt u zelf doen. Let er wel op: het realiseren van een betonvloer is niet eenvoudig. Er zijn veel verschillende stappen nodig om een strak eindresultaat te krijgen. Mist u een van deze stappen of voert u een stap niet goed uit? Dan krijgt u daar later last van. Beton wordt keihard, dus fouten zijn achteraf lastig te corrigeren. Gelukkig kunt u veel fouten voorkomen met de juiste kennis. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste dingen die u moet weten als u met beton aan de slag gaat.
Zelf een betonvloer storten: deze kennis heeft u nodig
- Voorbereiding van de ondergrond: Voordat u met het storten van beton begint, is het belangrijk om de ondergrond goed voor te bereiden. Dit zorgt ervoor dat de ondergrond geen water uit het beton onttrekt, wat essentieel is voor de kwaliteit en duurzaamheid van het beton.
- Waterdicht maken van bekisting: Het is belangrijk om de bekisting goed waterdicht te maken en eventuele muren voor te bereiden voordat het beton wordt gestort. Dit voorkomt waterverlies en zorgt voor een correcte vorm van het uitgeharde beton.
- Droogtijden van beton: Enig verstand van de droogtijden van beton is erg belangrijk. Droog beton zorgt voor een sterke uitharding en voorkomt vroegtijdige belasting en beschadiging van de structuur.
- Omgevingsomstandigheden voor het drogen: De omgevingsomstandigheden spelen een grote rol in het droogproces van beton. Ideaal is een omgeving waarin beton langzaam en gelijkmatig droogt. Dit helpt om scheurvorming te voorkomen.
- Keuze van beton en mixverhoudingen: De keuze van het betontype, de droogtijden en de juiste mixverhoudingen zijn van belang voor de uiteindelijke kwaliteit van het materiaal. Deze factoren beïnvloeden de sterkte, duurzaamheid en afwerking van het beton.
- Veilig werken met beton: Het is belangrijk om veiligheidsmaatregelen in acht te nemen bij het werken met beton om letsel zoals huidirritatie of erger te voorkomen. Het dragen van geschikte beschermende kleding is een must.
- Egaliseren van beton: Eenmaal gestort, is het egaliseren van beton een belangrijke stap voor een gladde afwerking. Dit vereist techniek en het juiste gereedschap om een mooi en vlak oppervlak te creëren.
Kun je zelf een betonvloer storten of niet? De grootste obstakels
Voor de meeste bouwers zijn de twee belangrijkste obstakels, waardoor ze een betonvloer uitbesteden: (1) het daadwerkelijke storten en (2) de afwerking van het beton.
1: Beton storten
Voor het storten van een grote betonvloer heeft u specialistisch en zwaar gereedschap nodig. Er is een krachtige pomp nodig om de betonspecie op zijn plek te krijgen. Het bedienen van deze pomp en het verdelen van de specie over de ruimte is een zware en precieze klus.
2: Afwerking van beton
Werken met nat beton vraagt, zeker de eerste keer, om veel concentratie en doorzettingsvermogen. De kans dat u in één keer een gladde vloer krijgt is klein. Oneffenheden en luchtbellen kunnen ervoor zorgen dat u de vloer opnieuw en nog eens opnieuw moet gladstrijken. Het afwerken van beton is, net als stucen, een klus die u in de vingers moet krijgen. Dit is geen probleem als u de tijd heeft om te leren en bereid bent om sommige delen van de vloer als leerproject te gebruiken. Heeft u die tijd niet? Dan kunt u beter niet zelf aan de slag gaan.
Kun je zelf een betonvloer storten: de 5 grootste risico’s
Voordat u start met het storten van een betonvloer is het belangrijk om de risico´s te kennen. Dit helpt om te besluiten of u de vloer zelf wilt storten of niet. Hieronder vindt u de 5 grootste risico’s.
1: Kans op letsel of blessures
Een betonvloer storten is fysiek zwaar werk. Nat beton weegt veel en het bewerken en vervoeren ervan kan leiden tot rugklachten of andere fysieke klachten. Daarnaast kan betonspecie de huid en ogen irriteren. Het is belangrijk dat u weet welke beschermingsmiddelen u moet gebruiken en dat u gereedschappen op de juiste manier inzet. Doet u dit niet, dan loopt u de kans op letsel.
2: Tijdgebrek
Direct na het storten van beton start het uithardingsproces. Dit betekent dat er tijdsdruk zit op het verdelen en uitvlakken ervan. Een beginnende betonstorter loopt het risico dat hij niet snel genoeg werkt en dat de specie te veel uithardt, wat verder bewerken onmogelijk maakt.
3: Vervuiling die leidt tot pop-outs of gaatjes
Vervuilingen in het beton kunnen funest zijn voor het eindresultaat. Ze zorgen voor gaatjes, luchtbellen of pop-outs (stukjes beton die losspringen na het uitharden). U voorkomt vervuiling door te werken met schoon gereedschap en ‘schone’ beschermingskleding. Voor beginners kan dit een uitdaging zijn, met een teleurstellend eindresultaat.
4: Scheurvorming
Scheurvorming ontstaat om verschillende redenen. Scheuren kunnen zich bijvoorbeeld vormen door lekkages of oneffenheden in de ondervloer of doordat het beton te snel droogt. Als ervaringsdeskundigen weten wij deze problemen te voorkomen, maar mogelijk zijn ze een harde leerschool voor de doe-het-zelver.
5: De verkeerde betonsoort kiezen
Er zijn veel verschillende soorten beton verkrijgbaar. Inschatten welke betonsoort u nodig heeft in uw situatie is niet eenvoudig. Toch de verkeerde soort gekozen? Helaas. Als de vloer eenmaal ligt, kunt u niet meer terug.
Betonvloer: offerte aanvragen
Hopelijk heeft u op deze pagina een antwoord gevonden op de vraag: kun je zelf een betonvloer storten? U weet nu ook wat de belangrijkste risico’s zijn. Wilt u toch liever onze professionals inschakelen? Dan maken wij graag een offerte voor u. Wij laten u binnen 1 werkdag weten wat uw Betonvloer kost bij Coatingvloer.nl. Vraag uw vrijblijvende offerte aan via de knop:
Wilt u meer weten over betonvloeren storten? Neem dan contact met ons op. Mail naar info@coatingvloer.nl of maak een afspraak in onze showroom.